Personlig Skönhetscoach

jul 2, 2020 | Pressklipp

Tina Wehlin är för skönhetsbranschen vad en personlig tränare på ett lyxgym är för träningsvärlden. Hon skräddarsyr och lägger upp en personlig plan åt kunder som vill förbättra sin skönhet på alla plan – inifrån och ut.
AV JOAKIM HAYENHJELM

TINA WEHLIN HAR JOBBAT med skönhet över hela världen; från spa-avdelningar på femstjärniga lyxhotell i Schweiziska alperna och modevisningar under Fashion Week i både Milano och Paris till storslagna bröllop och arbete med skådespelare under filmfestivalen i Cannes. Hon började sin yrkesbana som hudterapeut och makeupartist och vidareutbildade sig till laserterapeut och dietist. Tina var med när skönhetsavdelningen på Björn Axén öppnade för drygt 20 år sedan och hon var även delaktig under starten av NK- Salongen.

Att Tina har en gedigen meritlista är det ingen tvekan om. Hon har hunnit med mycket i sin karriär. Idag flyger hon fortfarande på internationella uppdrag åt folk som efterfrågar hennes expertis samt föreläser i skönhet när hon inte tar hand om kunder i den egna salongen på Östermalm där vi träffar henne.
– Jag styr mina tider med kunderna direkt och har därför inga drop in-bokningar. Jag hyr in professionell hjälp och samarbetspartner vid behov och olika event, det gör att jag kan maximera och styra min tid då jag ibland behöver åka iväg på uppdrag. Jag har kunder i Paris och på Rivieran, där jag även hämtar mycket inspiration, säger Tina.
– Jag har tidigare arbetat på stora kliniker/salonger, men känner att kunderna vill ha mer och mer lugn och ro idag. Vissa kunder kommer hit med privatchaufför och de vill ha det mer privat och exklusivt. När man går på en behandling vill du bli väl emottagen och få egen tid. Jag erbjuder personlig service. De kan komma hit och koppla av innan och efter min behandling, då jag kan erbjuda nyttiga drycker och lättare mat eller vad kunden önskar. Efter behandlingen lägger jag alltid en makeup så att kunden känner sig fin, det är en mycket uppskattad tjänst som jag bjuder på.
Det är många idag inom skönhet och hälsa som pratar om holistiska värdegrunder; man ska ha ett helhetstänk. Men det är få vi stött på som arbetar ur ett helhetsperspektiv med så många olika infallsvinklar som Tina faktiskt gör. Vid en konsultation tittar hon på vad kunderna vill ha hjälp med, hur lång tid de har och vilka mål de vill uppnå. Tina lägger sedan upp ett skräddarsytt program som kan inkludera både sömn, mat, vitaminer, träning och skönhetsbehandlingar.
– Jag började jobba med olika hudvårdsprodukter, sedan blev jag väldigt intresserad och ville veta mer. Jag har tänkt i de banorna gällande kost och träning sedan jag var liten. Jag gillar vackra saker och miljöer, men har alltid förstått att det börjar inifrån. Det är därför som jag har läst vidare, och löpande utbildar mig. – Vid en konsultation går jag igenom ett helhetsperspektiv utifrån kundens leverne, kost, träning, socialt umgänge, och om man är en glad person etcetera. Det gör att jag behandlar alla kunder individuellt och olika. Det viktigaste av allt är förstås att lyssna på kunden och vad hon/han har för önskemål och krav själv, oavsett om det gäller att bli av med rynkor och akne eller att bli smalare. Därefter är det viktigt att meddela vad som är rimligt, sedan lägger jag upp det i samråd med kunden.

Man måste också kunna ge processen tillräckligt med tid. Skönhet och hälsa är inte något som man kan stressa fram. Tina menar att det inte finns några genvägar och att man inte ska skynda fram en behandling, men att det finns mycket hjälp som man kan ta till. Det är då hon tar in sina apparater, laser och läkare. Hon samarbetar med läkare när det krävs kraftigare behandlingar som exempelvis fillers, botox, födelsemärken eller felbehandlade kunder. Det är självklart också en säkerhet för kunden.
– Man kan inte bara tänka här och nu. Du måste tänka framåt och långsiktigt. Jag säger att mina maskiner är som en pensionsförsäkring eftersom du jobbar inifrån huden och går ner i olika hudlager. Med IR-ljusbehandling stärks elastinet och kollagenet i huden. Det håller inte för alltid, utan du behöver göra en kur och sedan får du uppdatera med en uppföljande behandling inom tre till sex månader, men det är väl investerade pengar.

IDAG ÄR DET VÄLDIGT POPULÄRT med snabba effektiva lunchbehandlingar som tar mindre än 30 minuter och ger fantastiska resultat. – Då ser man bara snygg ut när man går härifrån. Efter en IR-behandling blir du rosig med fin lyster och kan känna att huden blivit mer uppstramad och tight. Fräschören syns på en gång, men det tar egentligen tre veckor innan kollagenet och elastinet har byggts upp helt. En microdermabrasion-behandling med diamantslip kan man också få under lunchen. Då fräschas huden upp samtidigt som fina rynkor, stora porer, grovporig och solskadad hud förbättras. Efteråt lägger Tina en skön guldmask eller en antioxidantmask, som är mycket avslappnande. Tips och råd inom kost och träning använder Tina som en del i sitt helhetskoncept om det sammanfaller med kundens önskemål, eftersom också det påverkar hälsan, kroppen och huden.
– Det vanligaste är kunder som är trötta, även unga människor. Då får jag titta på deras levnadsstil, sömn, stress, hur ofta de dricker, vitaminintag, om de äter någon frukt eller grönsaker i deras dagliga kost. Då kan man komma väldigt långt med att hjälpa dem. Många äter också väldigt fel. Jag tror att den nya generationen äter bättre än den äldre generationen där många ska ha sitt elvakaffe, sin smörgås med marmelad eller vad det nu kan vara. Det är viktigt att leva som man vill, men ska kunden få bra resultat måste man ta in lite nytt. I en period i alla fall. Vilket oftast gör en stor skillnad för hur man mår och ser ut. Kundkretsen har lika stor bredd och variation som råden Tina har att ge. Det kan vara alltifrån medvetna kvinnor i giftastankar och rådlösa tonårskillar till mogna diplomatfruar och manliga stressade karriärister.
– Idag har jag 25 % regelbundna manliga kunder vilket är en enorm skillnad mot för tio år sedan. Då skämdes männen för att gå på skönhetsbehandlingar, men idag är det snarare inne att ta hand om sig och sin hud. Den yngsta av mina kunder är 12 år och honom hjälper jag med akneproblem. De unga kunderna hjälper jag även med kost; exempelvis så att de drar ned på smör, salt och ost när de är små. Oftast lyssnar de inte på sina föräldrar, men när de kommer till mig kan jag få en ung kille att lägga om sina kostvanor så att det blir positivt, säger Tina.
– Jag har även medvetna män som är i farten, jobbar intensivt, träffar mycket folk, är runt 35, och som är väldigt måna om sitt utseende och inte vill se trötta ut. En stor del av min kundkrets består av stamkunder, vilket är en del av min filosofi. Jag gör inte en behandling och bara släpper iväg kunden, jag jobbar långsiktigt. Jag skriver alltid journaler om alla kunder med information som allergier, hur de lever, mediciner och annan relevant fakta. Det är viktigt att ha så detaljerad information som möjligt för att undvika felbehandling eller att använda en produkt som kunden inte tål, men det är tyvärr inte alla som gör det idag! Tina säger att det viktigaste för henne är att man ska må bra när man lämnar hennes salong och att hon har förmedlat positiv energi. Efter att ha spenderat över en timme i hennes sällskap kan vi skriva under på att det helt klart är en av hennes många styrkor.